Välkommen att tassa in...

God vän är alltid välkommen!tisdag 30 augusti 2011

Vad jamar ni om det här?

För någon vecka sedan stod det några rader i vår tidning om en katt som blivit öronmärkt och kastrerad. Katten bodde ganska nära mig, bara några mil bort. Jaha, tänker ni då, så bra, men det är väl inte en nyhet av den digniteten, att det brukar stå i tidningen? Tack och lov har dessa ingrepp inte blivit ovanliga. Ja, jag måste ju trots allt skriva 'tack och lov', även om jag hyser den största aversion mot allt skärande i oss. Men alternativet -att katter överges eller till och med dödas- är förstås mycket värre.

För att återgå till ordningen. Ovan nämnda katt släpptes ut som vanligt på morgonen av sin människa. ("Ägaren" står det i tidningen, vilket avslöjar deras okunnighet.) När den kom hem på kvällen hade den blivit
 •  öronmärkt
 •  kastrerad
 • fått ett halsband med reflex
Vad jamar ni om det!?? Jag kan inte låta bli att utbrista ett hurrjam, för jag hoppas, att den som gjorde det visste vad h*n gjorde. Att katten fått ett reflexhalsband tyder väl ändå på, att det var någon som ville katten väl. Kattens människa polisanmälde det. Om de hittar "förövaren" hoppas jag h*n får en belöning, och inte något straff. 

28 kommentarer:

 1. Nja, här skulle man nästan vilja veta lite mer innan man dömer. Hur gammal var katten? Var ägaren vårdslös som ägare? Var det tänkt att använda katten i avel o s v. Om katten hade sprungit omkring länge utan tillsyn och man vet att ägaren inte brydde sig om att kastrera katten av lathet, ja då är det en annan sak. Knepig fråga det där.

  SvaraRadera
 2. KATTSON: Uppgifterna är litet knapphändiga, men jag tar nästan för givet att detta är en katt som "ägaren" inte brytt sig så mycket om. En omärkt katt utan halsband som bara släpps ut, det tycker jag säger en del. Man är nog litet mer rädd om en katt man tänkt använda i avel. Och en kattkille som tassar ute hela dagarna ska vara kastrerad, tycker i alla fall jag. Även om man förstås inte får göra så här.

  SvaraRadera
 3. Vi tycker nog också att det var bra gjort, h*n borde få medalj.

  =^.^=

  Nosbuffar

  SvaraRadera
 4. Det är kanske inte så fel benämt med "ägare" för den människan som "äger" kissen verkar inte ha höga tankar om missen i fråga, då den inte ens var märkt eller kastrerad. Vi hoppas också att den "skyldige" får en rejäl belöning - om det blir böter, då vill vi vara med och betala.

  SvaraRadera
 5. Lite märkligt var det allt men visst ska man vara kattererad och märkt så alla kan få reda på vems människa som är ens egen.Nosbuff

  SvaraRadera
 6. polisanmält???? "förövaren" borde få medalj!!!

  SvaraRadera
 7. haha jamars så bra!
  Givetvis tycker vi att han kunde fått behålla "du vet vad", men i övrigt...

  SvaraRadera
 8. HJULIA och SMULAN, AMANDA: I alla fall EN katt mindre som kan göra oönskade ungar!

  SvaraRadera
 9. SIPPO: Har svårt att tro att polisen kommer lägga ner några större resurser på det här "brottet". Hoppas det, i alla fall!

  SvaraRadera
 10. DUI och DECO: En anings udda...för att inte jama helt unikt!

  SvaraRadera
 11. MAURICE och KAJSA: Nog borde väl den kattens människa vara TACKSAM för att någon gjort det h*n själv skulle ordnat?!

  SvaraRadera
 12. MAX och MÅNS: Jo, det kan man tycka rent kattligen, men både ni och jag är ju också av med "ni vet vad", så det var väl bara rättvist! ;)

  SvaraRadera
 13. Ja, brottet kostar ju lite att genomföra, om man så säger.

  Dessutom tror jag inte för en sekund att en raskatt som man tänker ha till avel släpps vind för våg. Jag tvivlar också på att "förövaren" bara har "huggit" första bästa okastrerade hankatt och släpad den till veterinären. Det kostar lite för mycket för att göra det vid första åsynen. Antagligen är det någon som är allvarligt oroad för att den skall ställa till fler ungar, som ingen tar hand om, och för att den blir överkörd.

  Om "förövaren" blir dömd för detta, så lovar vi att bidra till böterna!
  nosbuff å gottisar
  Maurice & Kajsa

  SvaraRadera
 14. Är det en slarvputte som kissen bor hos, blir man förstås glad över att någon förbarmar sig över den och ser till att det inte blir oönskade kattungar. En märkt katt förstår man ju att det finns en människa som saknar, men undrar hur det gick med registreringen? Hoppas att riktiga "ägaren" för in den i register. Så synd att det ledde till polisanmälan, men vi hoppas förstås att det här gagnar katten. Ja, förresten, alla katter i området! Kurr och burr.

  SvaraRadera
 15. Ja vi jamar väl oxå att det var bra på sitt sätt, men man vet ju inte i förväg vem missen tillhör. Är bra med ett chips i örat iaf så man kan kolla upp med registreringen vart missen bor, mjau

  Tass tass

  SvaraRadera
 16. MAURICE och KAJSA: Jo, såvida det inte var en vettis-granne...vem vet? Det tror jag också, att detta var väl planerat efter en lång tid av irritation. Och bara SÅ mycket bättre än vad vissa andra gjort i liknande situation!

  SvaraRadera
 17. FINDUS, ISAK och RASMUS: Är ganska nyfiken på om den som utförde "brottet" också betalade registreringen. Det förtäljer inte historien. Hoppas verkligen att detta var bra för kissen!

  SvaraRadera
 18. MIMMI, CHICKO, TARZAN, SESSAN: Jag tror nog att den som gjorde detta kände till vem katten bodde hos. Det gjordes inte av en slump. Bra att den är märkt nu, och hoppas att han får behålla halsbandet med reflexen på!

  SvaraRadera
 19. Min erfarenhet av uppfödare säger mig att en sådan aldrig någonsin skulle ha släppt ut sin avelskatt utan tillsyn - avelskatter är oerhört värdefulla! Så vi kan nog utgå från att den här kattens ägare inte lidit någon skada av att få sin katt kastrerad. Tvärtom - tänk, så mycket pengar han/hon tjänat in nu! Plus att någon visade en sådan omsorg om en katt denne inte ägde... det borde ge många vårdslösa kattägare (förlåt, kattägda) en tankeställare.

  Kram från sr. Carina, klosterkatternas tjänarinna.

  SvaraRadera
 20. KLOSTERKATTERNA: Man kan ju alltid hoppas att någon tänkt efter. Kan inte heller tänka mig att det är en avelskatt. Visst kan man tycka att kattens människa borde uttrycka sin stora tacksamhet i stället för att polisanmäla!

  SvaraRadera
 21. Men vad jam? Det var ju bra att katten fick öronmärkning och kastrerades (om han nu inte var tänkt att han skulle bli pappa).

  Matte undrar om det är ett fall av kattnappning? Någon tror sig ta hand om en människolös katt utan att förstå att katten har ett eget hem. Läste ju hos Frasse för några månader sen om att det finns de som helt sonika tar hand om en katt trots den hör till andra.

  Tack och lov är katten välbehållen även om han/hon saknar vissa vitala delar...

  Nosgos

  SvaraRadera
 22. Vi tycker att det hela var en välgärning!! :)

  Läste en intervju i Kattliv för några år sedan med Martina Haag, en kattmänniska, och hon berättade att deras två katter hade fått 1-3 kullar och jag kunde inte låta bli att tänka att "visst är kattungar det sötaste som finns, men så egoistiskt att låta sina bondkatter få flera kullar för att bara ge bort dem sen..." Det finns ju en så enormt stor mängd katter redan som saknar hem, så varför föda upp fler?

  Nä, jag tycker personen gjorde en välgärning, och hade "ägaren" tänkt att avla på sin katt så skulle de ha bättre koll på den!

  Burr från Linnsen o Franks matte

  SvaraRadera
 23. Jag och matte tycker nog att det var bra gjort , för som du skriver så om det nu hade varit en avelsmisse så släpper man ju inte ut den hur som helst om man är en ansvarstagande ägare. Det är faktiskt inte bara så att få sätta på nån om man är avelshanne , det ska göras hälsoundersökningar , hjärtat ska scannas (i alla fall om man är Birma) , stamtavlor ska kollas så att inte inavelsprocenten blir för hög osv.
  Så en medalj borde den person få som id-märkt , kattererat och satt halsband på katten få :)

  SvaraRadera
 24. I ett fall som detta får man ha ett större perspektiv och inte ha näsor och nosar alltför djupt nedsänkta i lagboken. Man får se till uppsåtet - som uppenbarligen var gott - och till kattens bästa - vilket är att vara kastrerad och märkt när han är ute på egen tass.
  Så vi tycker också att belöning och inte böter är den rätta påföljden för detta osjälviska agerande.
  Kramar och tassklappar

  SvaraRadera
 25. NEA: Jag har svårt att tro att detta inte var väl planerat, och att h*n visste vem kattens människor var. Den kom ju hem på kvällen, och med ett fint halsband på sig. På sätt och vis kan man ju jama att detta var en kattnappning. Men i goda avsikter.

  SvaraRadera
 26. LINNSEN och FRANK: Håller med fullständigt! Varför föda upp fler? Och gläds åt alla de ungar som den här katten inte kan göra!

  SvaraRadera
 27. KJELLE BUS: Hade det här varit en katt med stamtavla hade det säkert framgått av artikeln. Kan inte tro annat än att "ägaren" påpekat det i så fall. Hoppas verkligen att den som gjorde det här inte får något straff!

  SvaraRadera
 28. GUNILLA och FRASSE: Skulle varit väldigt intressant om vederbörande kunde skriva en anonym insändare och förklara bakgrunden till det hela. Men blir ju nyfiken. Och så skulle jag vilja höra vad "ägaren" sa till polisen. Om h*n alls kommenterade att den okastrerade katten tassade omkring i samhället.

  SvaraRadera