Välkommen att tassa in...

God vän är alltid välkommen!fredag 27 januari 2012

Man kan bara försöka


Har jamat om detta tidigare, att man inte ska vara rädd för att försöka. Det tål att upprepas, tycker jag. Om det sedan inte blir riktigt som man tänkt sig, har man ändå fått en ny erfarenhet. Lärt sig något. När man gjort det bästa man kunnat efter sin förmåga, ska man ändå känna sig nöjd med sig själv.

Som med mycket annat, är detta helt naturligt för oss katter. Vi är inte rädda för att testa nya saker. Till och med att vi kan prova igen, även om första försöket inneburit negativa erfarenheter. Till exempel att man blivit inlåst någonstans, när man djärvt tassat in där för undersökning. Vi har missmod i ordets bokstavliga och positiva betydelse.

Det är detta mod som jag vill försöka ingjuta hos våra människor också. Att våga bege sig in -eller ut- i det okända. Och att de ska kunna känna sig nöjda med sig själva, och glädja sig åt det de utfört, och inte gräma sig över det som inte blev gjort, eller inte blev som de tänkt. För har man gjort sitt bästa, kan man inte göra mer.

Snart är den här vintermånaden slut, och vi är ett tass-steg närmare våren. Det är något att längta till! Ha en riktigt skön helg, allihopa!

 

24 kommentarer:

 1. Du jamar så klokt som alltid , du Gustav !
  Visst måste man bara prova en gång till om man misslyckats med att tex: hoppa upp på översta hyllplanet eller öppna gotteburken på egen tass ;-)
  För trägen vinner ju , eller hur :)
  Min matte hon kastar sig numera gärna hejdlöst ut i det okända , för det är en sån härlig känsla när man vågat säger hon :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då har du ju uppfostrat din matte väldigt bra! Hon har naturligtvis studerat dig, och varit klok nog att lära och ta efter. Och jo, nog vinner trägen. Nästan alltid!

   Radera
 2. Kloka ord som alltid!
  OJ så vi längtar efter våren!
  Ha en fin helg!

  =^.^=

  Nosbuff

  SvaraRadera
  Svar
  1. En veckas vinterkyla, åtminstone minusgrader, har vi haft här nere, och det tycker jag räcker mer än väl. Nu har vi haft vinter färdigt, tycker jag. Tacka vet jag värme!

   Radera
 3. Det är så riktigt som du jamar Gustav. Och har man gjort sitt bästa tycker inte jag att nån kan vara arg på en om man misslyckas. Nästa gång går det kanske bättre. Trevlig helg på dig också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, verkligen inte att man ska ha skäll om man gjort sitt bästa. Den som blir arg på en då är ju JAMARDUM. Så det så.

   Radera
 4. Du är ju helt klart världens bästaste supporter. Dina kloka jam och fina bilder, gör att man direkt känner sig full av energi, redo att möta dagens alla vedermödor. Så säger husse i alla fall och det är inte dåligt att påverka en envis krake som honom.
  Kul att du bloggade idag förresten.
  *kompistass*

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad GLAD jag blir om det jag jamar betyder något för din husse! Det är förstås min mening att försöka hjälpa de stackars tvåbeningarna så gott jag kan, och det ju väldigt roligt om jag kan göra litet, litet grand.

   Radera
 5. Det är så klokt jamat!Att våga är verkligen svårt men när man väl försökt så känns det ju bra! Nosbuff

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och framför allt, att det inte är någon katastrof om man misslyckas, att man kan känna sig nöjd ändå med att ha försökt.

   Radera
 6. Pappa sa att om man siktar på månen så hamnar man i alla fall i grantopparna. Siktar man lägre så...
  Du är lika klok du Gustav

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var vist sagt av din pappa. Om man gör sitt bästa och hamnar på månen är det förstås bra (vad man nu ska göra där?), men om man gör sitt bästa och hamnar i grantopparna är det väl rätt okej? Hamnar man man på marken när man gjort vad man kan, får man vara nöjd ändå. Eller prova igen. Tycker jag.

   Radera
 7. Klart man måste våga göra lite iaf, även om man missar ibland, mjau
  *Fniss* du skulle sett mig/Sessan vilket stort hopp jag gjorde här hemma för en tid sedan, så matte höll på att tappa andan. Hon trodde inte jag skulle klara det långa hoppet, men det gjorde jag. Tog all sats jag kunde, och klarade hoppet, mjau

  Trevligt att du bloggade i dag.

  Tass tass

  tyvärr finns ingen video på mig/Sessan när jag gjorde det långa hoppat, matte han inte hämta kameran.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det viktiga är ju att man gör så gott man kan, det behöver ju inte vara något stordåd. Men man känner sig förstås extra glad om man lyckats med något svårt. Som ditt hopp till exempel!

   Radera
 8. Åhh, vilka kloka ord kompis! Jamar ofta om det för mamma och sen jag började så har hon blivit bättre på det. Tänka sig hur det varit om inte jag kommit? *ryser*

  Önskar dig en gosig helg! CATurday imorgon betyder massa gottigt! *viktigt* och så vila massa på söndag :)

  Nosbuff och Mjölkisar

  SvaraRadera
  Svar
  1. De människor som får bo med oss är verkligen lyckligt lottade! Ska påminna matte om extra gottigt idag. Och mycket vila blir det, inte bara på söndag!

   Radera
 9. Att vara missmodig är inte det sämsta! Nog är det bättre att prova på, och kanske lyckas, än att gå och fundera efteråt på om man missat chansen... Inte många fjäderkotletter skulle bli infångade om inte vi missar tordes försöka! Kurr och burr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När det gäller jakt kan jag lugnt jama att jag alltid gör mitt bästa. Det gäller nog det mesta, förresten. Vi är ju såna, helt enkelt. Och inte ett dugg rädda för nederlag. Det är skönt att slippa såna dumma rädslor.

   Radera
 10. Mycket bra. Tror det är något som behöver nötas in i våra tvåbeningar. :)

  Nosgos

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har jag också en känsla av. Man måste påminna och stötta sina människor oavbrutet. Vi har en stor uppgift att fylla.

   Radera
 11. Mycket bra jamad, tassad och mycket tänkvärd fundelering av dig ♥

  SvaraRadera
 12. Precis som du jamar tror jag att det tassar mycket om att inte bli alltför ledsen om man inte klarar av allting direkt. För då är det lätt att man ger upp. Och då får man inte det självförtroende som man får när man inte ger sig utan kämpar tills man slutligen uppnår sitt mål.
  Det är ok att misslyckas!
  Tassklappar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där sista är jamarviktigt! Själv händer det rätt ofta att saker och ting inte går som jag planerat, och inte bryr jag mig. Men jag har förstått att många människor tycker det är väldigt jobbigt att misslyckas. Och det allra dummaste är förstås om andra skäller på dem för misslyckandet, även om den personen gjort vad den kunnat. Uschjam, jag är glad att jag är katt.

   Radera