Välkommen att tassa in...

God vän är alltid välkommen!fredag 24 februari 2012

Ibland måste man ändra...

Man kan tycka att man tänkt ut någonting riktigt bra. Planerat och beräknat, på längden och på tvären. Man tror sig veta hur saker och ting kommer utvecklas, och vad nästa drag ska bli. Det gäller att inte stirra sig blind på det. För ibland måste man ändra sitt tänk. Och då gäller det att inte låta morrhåren sloka, utan att snabbt lägga om tankerutterna, så att nya vägar läggs ut framför ögonen.

Själv har jag inga problem med det här. Även om jag funderat ganska länge på hur jag bäst ska angripa vissa problem, eller räknat ut vilken restaurang jag ska besöka för dagen, kan jag blixtsnabbt förkasta planeringen och göra på ett annat sätt. 


Jag har noterat att en del tvåbenta har problem med det här. De kan göra något jag aldrig gör. Ställa in sig på vissa saker. Jag kan inte riktigt förstå vad det innebär, men jag tror att man bestämt sig så hårt för något, att om man inte gör på det uttänkta sättet, blir allting fel och konstigt. Jobbigt!

Jag är inte emot planering, inte alls. Har själv ganska mycket varje dag som måste tänkas ut. Men det gäller att inte tappa fattningen, när man måste ändra sina strategier och göra saker annorlunda mot första tänket. Och konstigt nog kan det ofta bli bättre på det nya sättet. 


Som jag ser det, skulle människorna vinna mycket på att vara mera lika oss katter i många avseenden. Ett exempel är detta, att inte stå tassfallna när Plan A omintetgörs. Plan B -och till och med C och D- kan bli riktigt bra, bara man tar tillvara möjligheterna och gör det bästa av dem. 


Och så önskar jag er en helg som blir så fin som ni tänkt och hoppats! På det ena eller andra sättet.

24 kommentarer:

 1. Klokt jamat, som vanligt! Matte har alltid plan A till E, minst, säger hon.
  Tassligt trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då har du en väldigt förståndig matte. Säkert har hon studerat dig och lärt sig!

   Radera
 2. Åhh, vilka kloka ord finis! Det är oerhört viktigt att ta sig till dem. Här har vi tur som har en sån flexibel mamma, blir något knas så byter hon bara spår.. Ibland kanske liite ofta men hon fastnar i alla fall inte *fniss*. Önskar dig en härlig helg med massa gos och gottigt! Glöm inte bort Caturday imorrn ;)

  Nosgos och Mjölkisar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det måste ju vara bättre att byta spår aningen för ofta än att fastna! Absolut. Kan man vara flexibel blir allt så mycket lättare.
   Ska inte glömma Caturday!

   Radera
 3. Du är så klok så man knappt förstår det! Visst har våra tvåbeningar myckket att lära av oss! Trevlig helg på er också! Nosbuff

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, oj, de har hur mycket som helst att lära av oss! Det gäller bara att de tar sig tid och kollar hur vi är. Och sedan drar paralleller till sina egna liv.

   Radera
 4. Mjau, du beskrev nästan min husse där. Han siktar in sig på något och funkar inte det, då blir han helt knäpp. Vi katter har ju som sagt alltid ett par reservplaner i pälsen.
  Tassa lugnt i helgen och hoppas du får mycket vitfisk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aj, aj, då du har en viktig uppgift där. Du får försöka vara övertydlig varje gång du ändrar en plan. Och försök förklara sedan för honom att det gick bra ändå, även om det blev annorlunda. Och att han kanske kan "ställa in sig" på fem saker i stället för en. Då har han ju många vägar att välja på! Ha det så bra i helgen, ni med!

   Radera
 5. Du jammar så klokt du Gustav !
  Min matte brukar precis som Pelle´s matte ha plan A- E :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju jamarbra att ha en massa vägar att välja på, och inte vara tvungen att köra stora motorvägen. Säkert har matte lärt en del av dig. Alla som har katt blir klokare. Åtminstone RIKTIGA människor.

   Radera
 6. Som vanligt kommer det otroligt kloka jam från dig, Gustav! Vi önskar bara, att våra 2-beningar, ja t.o.m alla 2-beningar, kunde ta till sig våra goda råd och verkligen leva efter dem.
  Då skulle världen se bra mycket bättre ut!
  Tänk att 2-beningar inte förstår detta!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi måste beväpna oss med mycket tålamod, och inte förtröttas i våra försök att förbättra livet för våra människor. De komplicerar sina liv så i onödan. Men vi ska göra vad vi kan för dem!

   Radera
 7. Mycket tänkvärt, jag ska jama om detta till min matte, hon behöver all vägledning hon kan få!/Fjutten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så bra då att hon har en expert på området inom familjen!

   Radera
 8. Ibland gör ju vi nån liten tankevurpa i och med att vi utgår från att tvåbeningar är lika flexibla och smidiga som vi. När vi sansat oss nån microsekund minns vi ju att så inte är fallet. Att få en tvåbening att snabbt byta från plan A till plan B kan innebära oöverstigliga hinder för dem. Därför är det väldigt bra att du Gustav, och alla andra katter, påminner dem om att man faktiskt kan tänka om!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du sätter tassen på något viktigt där. Kanske behöver vi påminnas ibland om just det, att de inte har lika lätt att vara flexibla som vi!

   Radera
 9. Vilka bra tips du ger. Ja inte till mig för jag tänker som du. Men matte behöver läsa det här.
  Maaaatte...kom och läs!

  Ha en kattans skön helg!
  Gummankram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas du och matte fick en givande stund tillsammans när ni diskuterade det här! ;)

   Radera
 10. Klokt jamat som vanligt Gustav. Det är tur att du finns och kan förklara för 2-beningarna hur det är här i världen för ibland är det svårt för en annan, i alla fall för oss, att få vår mattet att förstå hur det är.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast jag är säker på att ni är duktiga på, och alltid jobbar på att hjälpa er matte att leva litet mer kattlikt!

   Radera
 11. Det är så rätt jamat Gustav, våra tvåbeningar måste lära sig av oss, t.ex att ta det lugnt och inte stressa som dom gör jämt.
  Vi har svårt ibland att jama till matte hur det är, så vi måste jama många ggr till henne innan hon förstår.

  Tass tass
  jamars trevlig helg på er alla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, så är det! Visst måste vi ta om och tjata! Det är bara att jobba på!

   Radera
 12. Det finns en bonusfördel med att vara flexibel med sina planer. Man hamnar sällan i beslutsångest då, eftersom man är inställd på att planen inte är "huggen i sten". Många har svårt att komma till skott just därför att de tror att deras plan till varje pris måste hålla streck. Men det är ju bara att ändra om någon ny, oförutsedd faktor dyker upp. Eller om man helt enkelt bara känner för att göra på ett annat sätt :-)
  Tassklappar

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Bara att ändra", precis vad jag också tycker! Men jag har märkt att somliga inte alls tycker att det är "bara", utan blir sura och tycker det är jättejobbigt. Tror de behöver träna upp flexibelgenen.

   Radera