Välkommen att tassa in...

God vän är alltid välkommen!fredag 4 februari 2011

Min undervisning i jamiska

Jag har påbörjat min undervisning i jamiska för matte. Har för ändamålet tassat ner en enkel nybörjarbok. Eftersom jag insett, att människors inlärningsförmåga i våra jam inte har så stor spännvidd, har jag valt att begränsa mig till de allra viktigaste och nödvändigaste jamen. För mig är det 1) gos 2) mat 3) ut 4) protest 5) vakna!

Jag tror inte att matte klarar att plugga mer än ett jam i veckan, om det ska fastna ordentligt. Hon säger själv att hon tycker det är svårare att lära sig språk nu för tiden. Kommer därför ge henne ett nytt jam i slutet av varje vecka, så har hon mycket tid att lära sig det under helgen.

Nu måste jag alltså påjama att det här är mina viktigaste jam, och att jag är en katt som bor i Skåne. Mina jam kanske låter annorlunda än ditt? Jag vill i alla fall visa hur min handbok för mina människor kommer se ut. Kanske kan du få några idéer till hur du ska utforma din?

Jag börjar med jamet 'ut', då det fått en väsentlig betydelse för mig den senaste tiden.Och så önskar jag alla mina kompisar och era inneboende en härlig helg! Vi tassas igen på måndag!
             

20 kommentarer:

 1. Men detta är ju genialt! Inte ens en tvåbening bör kunna missförstå dessa klara jamanden med tillhörande förstärkningar. Detta bör vidareutvecklas.

  SvaraRadera
 2. Jättebra idé med en bok i jamiska. Även min husse skulle behöva fräscha upp sina kunskaper lite. Så tror jag nog inte det skiljer på våra jam så mycket, det är mest människor som har olika dialekter och sånt lustigt.

  SvaraRadera
 3. Å så pedagogisk du är!!! Du har jobbat som lärare för stockdumma människor länge, det ser vi, det!!
  Heja!! Din matte kommer att bli en jamrans jamare på jamiska!!

  SvaraRadera
 4. Enkelt och tydligt så varenda 2bening kan förstå! (förhoppningsvis...)

  SvaraRadera
 5. KATTSON: Jag tycker nog att budskapet är enkelt nog för att kunna förstås. Men jag är väl medveten om svårigheterna, och kanske måste jag fila ytterligare på det.

  SvaraRadera
 6. SIPPO: Jag är inte så insatt i dialekterna, men kanske har du rätt. Det är ju bra i så fall. Du får jama till om du har några tillägg att göra.

  SvaraRadera
 7. MAURICE och KAJSA: Ja, jag har några års erfarenhet, så jag vet hur svårt det är att bli förstådd. Nu får hon helgen på sig, men till veckan blir det förhör!

  SvaraRadera
 8. MAX och MÅNS: Det är min ambition förstås. Ska bli spännande att följa upp resultatet...

  SvaraRadera
 9. Så utomordentligt väl illustrerat, INGEN kan väl missa det. -Matte, matte-kom hit och kolla, så här är det! Trevlig helg på er! Nosbuff

  SvaraRadera
 10. Så utomordentligt genomtänkt metod! Text, översättning, förklaringar och en upplysande bild till. Fantasstiskt! Vi ska omedelbart placera matte framför datorn. Trevlig helg på er med! Kurr och burr.

  SvaraRadera
 11. Du är ju lika pedagogisk som Kurt Olsson du :)
  Ser framemot nästa lektion att visa matte !

  SvaraRadera
 12. DUI och DECO: Jag hoppas det åtminstone. Man måste ju vara litet övertydlig. Ha det så skönt ni med!

  SvaraRadera
 13. FINDUS, ISAK och RASMUS: Det är inte så lätt att veta hur man ska lägga upp det. Jag är ju nybörjare i undervisningsfacket. Men jag kommer märka på matte om jag måste ändra tydligheten. Ska bli spännande.

  SvaraRadera
 14. KJELLE BUS: Kurt Olsson? *kliar mig på huvudet* Måste vara före min tid...
  Har börjat jobbet med nästa ord. Mycket tänk blir det.

  SvaraRadera
 15. Genialt Gustav!
  ALLA 2 benta kan lära sig enligt dina enkla raka instruktioner!
  Vår matte är rätt så bra på jamiska, fast hon har lite selektiv hörsel, speciellt när vi tigger godis kan hon till och med bli döv... Hmpf...

  =^.^=
  Nosgos å trevlig helg

  SvaraRadera
 16. Väntar på rapport om hur det går för mattes jamiskakurs. Biter på klorna i spänning om det skall gå och lära upp en tvåbening. Om det går öppnar det ju kattluckor för oss alla katter.

  Nosgos

  SvaraRadera
 17. Äntligen, som vi har sett fram emot denna kurs, både matte och jag! Injamar med alla andra om att den är genial. Min matte är rätt ok hon också men det ska bli så kul att studera detta tillsammans, diskutera olika typer av jam med mera. Man får liksom ett gemensamt intresse!
  Och vi är ju också skåningar så där har vi säkert en klar fördel. Undrar om det hörs att jag jamar skånska... På matte hör man det i alla fall tydligt och klart :-)
  Tassklappar

  SvaraRadera
 18. HJULIA o alla andra: Jag har ibland misstänkt att de MED FLIT inte höra vissa saker. Men så illa kan det väl inte vara?

  SvaraRadera
 19. NEA: Naturligtvis behövs det idogt arbete, och stort tålamod. Men man måste absolut försöka i alla fall!

  SvaraRadera
 20. GUNILLA o FRASSE: Jag tror att vi katter har litet olika jam beroende på var vi bor. Fjäderkotletterna har ju dialekter, varför skulle inte vi ha det?
  Min matte har inte alltid bott i Skåne, så hon pratar litet fel. Men när hon lärt sig jamiska kanske hon kan ta itu med skånskan också?

  SvaraRadera