Välkommen att tassa in...

God vän är alltid välkommen!fredag 15 juli 2011

Missaktad? Ja, tack!


Många ord som människor använder, har en helt motsatt betydelse på jamiska. Det är väl därför som Svenska Kattademien gett ut den här ordlistan, som en tolk emellan våra språk.

Missakta är ett väldigt fint jam. Dels det självklara, att det är alla människors plikt att se till att akta sig, se sig för, så att katter inte kommer till skada rent fysiskt. För min egen del har jag inte mycket att klaga på såtillvida. Förutom just svanstrampandet. Nu är det länge sedan, men det har hänt vid ett flertal tillfällen. Och oftast när jag suttit och avnjutit (nåjam) mina torrisar.


Sedan finns det annan, nog så viktig, betydelse av ordet 'akta'. Den är 'bry sig om'. Kan man tänka sig en bättre kombination? Bry dig om din katt. Ta väl hand om den.
Det måste vara ett av de vackraste orden i Kattademiens ordlista.

Nu önskar och tror jag att alla mina kompisar blir väl missaktade i helgen. Är helt säker på det, faktiskt. Ha det jamarbra, så tassas vi igen på måndag!

 

22 kommentarer:

 1. Ha en jamarbraig helg du med, Gustav!

  =^.^=

  Nosbuffar

  SvaraRadera
 2. Du är då vis du, Gustav! Och Kattademien är en bra sammanslutning!!! Förståndiga kissar i den!!

  Hoppas solen lyser på dig!
  Ses ikväll!

  SvaraRadera
 3. *noterar ivrigt* Det här ska jag köra upp i ansiktet på husse. Svanstrampad har man ju blivit ett par gånger. *mutter*

  SvaraRadera
 4. Visst är det bra att den Svenska Kattademin gett ut en ordlista , så att våra 2-benta fattar vad vi jamar om !!!
  Ett annat vanligt MISSuppfattat ord är ju MISSnöjd , det hör ju vilken katt som helst att det betyder = väldigt nöjd misse :)
  Trevlig helg på dig med Gustav !!!

  SvaraRadera
 5. Du är så klok Gustav. Kattakademin vet vad dom pratar om och det gör du också. Ha en trevlig helg du också.

  SvaraRadera
 6. HJULIA, SMULAN, AMANDA: Tack, tack! :)

  SvaraRadera
 7. MAURICE och KAJSA: Hoppas solen lyser in hos er med..fast i morgon kanske det ska vara litet skumt och vilsamt efter festen i natt!

  SvaraRadera
 8. KJELLE BUS: Det finns jamarmånga ord som behöver tolkas. Våra tvåbenta är väldigt slarviga när de använder sina ord på fel sätt. Det är dags att upplysa dem!

  SvaraRadera
 9. SKRUTTEN och SKORPAN: I Kattademin sitter ju bara välutbildade och kloka katter som vet vad de jamar om. Ser fram emot en nytryckning av ordlistan.

  SvaraRadera
 10. Vi måste berömma våran husse ang. svanstrampningar!
  Han hade EN dålig dag då han knockade Måns och trampade Max på svansen. I övrigt inget.
  Klok är du i alla fall.
  Ha en underjam helg kompis!

  SvaraRadera
 11. Tänk så bra att nån reder ut begreppen för tvåbeningar. Det finns ju massa ord som feltolkas i tvåbeningarnas ordböcker. Missakta är ett, missuppfatta ett annat som ofta feltolkas. Tack för att du tar dig tid att försöka lära (obildbara) tvåbeningar hur orden egentligen ska tolkas.

  SvaraRadera
 12. MAX och MÅNS: EN dålig dag bara! Er husse borde ha MEDALJ! Och ställas ut som föredöme för andra mattar och hussar. Undrar just om en sådan gåva är medfödd, eller om det är ni som uppfostrat honom så väl?

  SvaraRadera
 13. KATTSON: Egentligen har ju Svenska Kattademins ordlista funnits länge, men den har varit sorgligt ouppmärksammad. Det är väl därför de tvåbentas tolkningar fått breda ut sig som de gjort. Få se om vi kan ändra på det nu.

  SvaraRadera
 14. SIPPO: Tror att vi i mångt och mycket delar erfarenheter. Svanstrampning tillhör ju de mindre trevliga. Tveksamt om en förbjudetskylt hjälper, men man måste försöka i alla fall!

  SvaraRadera
 15. Som vanligt, ett jam i rättan tid. Du har en så fin känsla för ordens valörer, och framställningen av deras rätta innebörd är så underbart klar.
  Angående svanstramp så är det ju i regel en handling utan ont uppsåt, ett så kallat MISStag. Men det är viktigt att ta upp det i förebyggande syfte, så att tvåbeningarna lär sig att se sig noga för innan de sätter ner sina stora fötter.
  Tassklappar

  SvaraRadera
 16. FRASSE: Det är så konstigt att de inte kan hålla rätt på bara två fötter, som de dessutom har god uppsikt över? Vi ser ju inte våra bakfötter men vet ändå precis var vi sätter ner dem. Tycker därför, precis som du, att mer krut måste läggas på det förebyggande arbetet!

  SvaraRadera
 17. Missakta är ett jättebra ord ju, egentligen ganska självklart vad det betyder kan man ju tycka.

  Jättebra att kattademin kommit ut med denna jamlista. Kanske kan språkförbistringen mellan jamiska och tvåbeningsspråk nu för evigt vara över?

  Nosgos

  SvaraRadera
 18. NEA: Missakta är ju ett så vackert ord! Dess rätta betydelse borde trummas in hos alla tvåbenta så kanske det blev slut på allt övergivande. Förhoppningsvis.

  SvaraRadera
 19. Att MISSakta sin katt borde väl vara en självklarhet. Ändå känner vi igen allas kommentarer om drummelfötterna. :( Denna skylt behövs verkligen! Kurr och burr.

  SvaraRadera
 20. *Fniss*
  Gustav, vill du vara med och utmana oss på ett Bollspel inne på våran Blogg?
  Alltså ingen Tävlan på det sättet, men det är ganska kul, *mjau*

  Tass Tass

  SvaraRadera
 21. FINDUS, ISAK och RASMUS: Drummelfötterna...vilket träffande ord! Måtte antalet svanstrampningar minska i antal efter detta!

  SvaraRadera
 22. MIMMI, CHICKO, TARZAN, SESSAN: Hörni, det var kul men ganska svårt att klicka rätt, men jag lyckades ganska många gånger i alla fall! Får fortsätta träna...

  SvaraRadera