Välkommen att tassa in...

God vän är alltid välkommen!fredag 7 september 2012

Dö...eller leva?


Ibland är människor mer obegripliga än vanligt. Som när de beslutar att friska katter ska avlivas. Deras brott? De är rädda och skygga, kanske för att de misshandlats eller farit illa på andra sätt. Vad är då naturligare än att vara ytterst misstänksam mot den ras, av vilken de har så dåliga erfarenheter?

Sunt förnuft säger förstås att en sådan katt behöver mycket tid med människor som kan ge dem kärlek. För en som blivit misshandlad tar det lång tid att bygga upp ett förtroende igen. Att återigen kunna lita på att man inte ska få stryk, inte bli övergiven. Att tro på att handen som närmar sig ska klappa och smeka, inte göra illa. 

Därför är det mer än oroande, och totalt oförståeligt, att man inte vill ge skygga katter på katthem den tid som behövs för rehabilitering. Man till och med påstår, att det är "bäst" för katten att dö? Har man inte lärt sig något av alla de berättelser som finns om skyggisar som blivit tryggisar?

Om man nu har pengar att avlöna den person som ska besöka katthemmen i mening att, av vad jag förstår, snabbt avgöra vilka som ska avlivas, och att bekosta själva avlivningen, varför inte ge katthemmen de slantarna i stället? Då kan de komma till nytta, till människor som ideellt och kärleksfullt ständigt arbetar för katternas bästa. Dessutom skulle det behövas en massa resurser till en kastreringskampanj. Det är ju där grundproblemet sitter, att det föds på tok för många ovälkomna katter. 

Och de beslutsfattare, "experter", som står bakom dessa märkliga idéer om skygga katters omöjliga socialisering, vill jag uppmana, att bli volontärer på något av alla katthem som finns. Nu är det dags att komma ner på gräsrotsnivå, och se vad kärlek och tålamod faktiskt kan åstadkomma. Det är mycket mer än vad ni tror.

Du kan protestera här!

Det blev många allvarsjam så här inför helgen, men jag kan knappt tänka mig ett viktigare ämne just nu. Även katthemskatter är ju medlemmar i vår stora bloggfamilj. 

Önskar er alla en bra helg med mycket kärlek!   

 

19 kommentarer:

 1. Lika klok som alltid!!!
  Ha en jättefin helg ni också, med fint sensommarväder och mycket sol!

  =^.^=

  Nosbuff

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tror jag det blir! Önskar er detsamma!

   Radera
 2. Jag räknar mig numer som en medlem i bloggfamiljen och jag är ett av många bevis på att en skyggis kan bli en trygg och glad kisse. Det märkliga är att andra vet att "land ska med lag styras" men vissa personer som har till uppgift att skydda djur (jo, det är faktiskt deras uppgift), tolkar ord som "bör" och kan" som "ska" eller "måste". Det är en sorglig utveckling och är det nåt som hotar, inte bara rädda katter, utan faktiskt hela demokratin. Så är det när vissa sätter sig över lagar och förordningar och tolkar dem efter eget huvud.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och det enda som -förhoppningsvis- hjälper är massiva PROTESTER! Det HAR ju faktiskt hänt att beslut har ändrats när protester blivit nog många och höga.

   Radera
 3. Elisabet med Mats och Stig7 september 2012 kl. 18:27

  Har just varit inne och skrivt på protestlistan.
  Blir så ledsen över människors bristande empati (och okunskap). Em misse kan vara bästa vän med en människa men samtidigt rädd för andra, har själv varit med om det men aldrig att tanken på avlivning kommit upp för det.
  Usch och fy för såna tjänstemän/kvinnor.

  SvaraRadera
 4. Hela tanken att avlivning är "bättre" än att vara på katthem är helt absurd. Man kan undra hur de "tänker", de så är satta att arbeta för djurens bästa, och fattar såna beslut?

  SvaraRadera
 5. Du har fullständigt rätt i det du jamar. Vi måste protestera för de skyggisar som nu hotas av en mordisk tvåbening. *sniff*

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och jag hoppas att listan med protester blir lika lång som Sverige!

   Radera
 6. Klokt jamat Gustav, vi har naturligtvis sett till att matte tassat på listan.Man blir så himla arg.. Nosbuff

  SvaraRadera
 7. Påskrivet! Tänk, Herr Katt var skygg när han flyttade in här, mattes jobbarkatt e skygg för alla nya som kommer dit och inte alla får klappa henne sen heller(matte får och hon har till och med bott här när jobbet varit bortresta)jag e inte alls kompis med alla som kommer förbi utan väljer själv vilka som får röra mig.
  Skulle vi dö för det?
  Hur tänker de där på Länsstyrelsen, eller tänker de?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Själv är jag inte skygg alls, men jag tror att Puff skulle ligga risigt till om det kom någon sån där inspektör hit. Nä, jag tror inte de tänker, eller också har de fått helt fel fakta. All dokumentation om hjälpta katter har inte nått dem. Eller så tycker de att det tar för lång tid.

   Radera
 8. Mjausan Gustav, hur tänker dom däringa DUMMA av vissa tvåbeningar, som tror att det är bättre att avliva friska katter :( :( GRRRR....Gråter
  Klart att vi katter som är otrygga KAN bli trygga bara vi får ta den tid som behövs. Sedan blir vi ju så trygga, så vi kan lita på dom som verkligen är snälla mot oss katter.
  Vi har skrivit under den däringa braiga listan.
  Hoppas att den där litan blir jamars lååååång.
  USCH vad vi blev ledsna när vi läste om detta hemska som dessa dummisar hade sagt :(

  Tasskram på dig du fina katt

  Trevlig helg på er alla

  SvaraRadera
 9. Man kan aldrig välja fel tidpunkt för att jama om viktiga saker. Och det här ämnet är ju LIVSviktigt! Så jag jamar heja dig för att du ger oss alla - och särskilt de oförlåtligt okunniga och okänsliga människor som vill avliva skyggisar - ett jam på vägen inför helgen. Alla som har det så bra som vi borde kunna avstå lite av sitt överflöd för att hjälpa små hjälplösa, rädda katter! *stampar med tassen*
  Ha en fin helg, min kloke vän.
  Tassklappar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Livsviktigt var jamet. Hoppas bara att alla protester har någon verkan. Somliga paragrafryttare har väldigt svårt att ändra uppfattning. Åtminstone att erkänna det. Men jag håller tassarna, hårdare än någonsin.

   Radera
 10. Du är så bra på att sätta ord på det vi känner!!! Tänk så mycket bra de där lönerna skulle kunna användas till. Och de där människorna, de skulle ju kunna åka ut och kontrollera alla missförhållanden på gårdar t ex. Eller hjälpa till att fånga in katter som behöver komma till katthem! Eller skapa skyddade kolonier. Eller... Förhindra att djur for illa PÅ RIKTIGT!!!
  nosgos å filosokattiska gottisar
  Maurice & Kajsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är säker på att de kostar mycket, de där människorna som ska avgöra vilka som ska få leva, och vilka som inte...Visst är det är märklig värld, där man undrar hur resurserna fördelas egentligen?

   Radera
 11. Ramlade in här lite sent men ändå...
  Håller med!
  Lite av samma problem finns med hundar, fast där är det ofta ÄGARNA som inte vill ha tålamod, tid och kärlek nog för att jobba med "problemen". Skrev just om det, så det var extra kul hitta detta inlägg precis nu:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. När det gäller katter är det ju tyvärr massor med ägare som inte tar sitt ansvar. Katten slängs bara ut av sina människor. Att de sedan ska behöva dö fast de fått komma till människor på katthem, människor som vill hjälpa dem tillbaka till livet, det är för sorgligt.
   Naturligtvis är det bedrövligt med ALLA ansvarslösa djurägare, vilket djur det än handlar om!

   Radera