Välkommen att tassa in...

God vän är alltid välkommen!fredag 15 juni 2012

Som en kattDetta är vi mästare på. Att se. Verkligen se. Inte titta, kanske för en liten stund, och sedan vända blicken mot något annat. Nä, jag menar att iakttaga ordentligt. Notera varje drag, skiftning, känsla och form. Det är en konst vi behärskar till fulländning. Vi ger oss själva den tiden det tar för att studera klart. 

Människor, däremot. Nog är de flesta rätt dåliga på det här? De bara tittar. Inte för länge. Särskilt inte på andra människor. Det kan de tycka är pinsamt? Såna betänkligheter har inte vi. Det tar tid att klura ut signaler. Att våga se så länge, att man verkligen tar in alla känslor och vibrationer. Sedan är det förstås viktigt, att man agerar utifrån det. 

Jag tycker själv att det här är ett viktigt avsnitt i min klokbok. På så många sätt vinner människor på att förvärva och förstärka kattliga egenskaper. Att våga se som en katt är ett angeläget exempel.

Nu önskar jag allihopa där ute en riktigt härlig helg, så tassas vi igen på måndag! 

18 kommentarer:

 1. Det stämmer det du jamar. Husse tycker det är jättepinsamt att titta på andra människor för länge, själv tittar jag på dem tills jag är klar med min bedömning: vän eller fiende?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just precis! Det är ju så vi fungerar, vi vågar se så länge som det behövs. Tack och lov att man är katt, och inte hämmas av konstiga regler som människor har satt upp. Om det nu finns nån regel?

   Radera
 2. Just det där med att iakta och verkligen känna och se det är ju jättviktigt! Klokt jamat! Nosbuff

  SvaraRadera
  Svar
  1. För oss är ju detta helt naturligt, men för människor verkar det behövas mod många gånger. Så jag hoppas att många människor vågar vara mera modiga. Det kan betyda väldigt mycket.

   Radera
 3. Det du jamar är så sant!
  Vi försöker lära vår matte att uppföra sig mer kattligt.
  Men dom är ju inte precis lättlärda, tvåbeningar.
  Nåjam, man får ha tålamod och inte ge upp.
  Ha en härlig helg Gustav. ^^
  SvansKramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, de har så många regler och hämningar. Ofta tror jag de tycker det är enklast att inte se. Tänk så mycket lärdom de kan få genom att studera oss. Det är faktiskt inte farligt att se andra. Inte ens länge. Tvärtom kan det vara farligt att blunda.
   Inte får vi ge upp, självklart inte!

   Radera
 4. Min matte brukar säga att hon inte ser någonting. Hon kan gå långa sträckor och inte veta vad hon har passerat. Så det är nog tur att hon inte har körkort, för när man sitter vid ratten är det ju ändå rätt bra om man ser vart man åker, har koll på andra bilar med mera :-)
  Skämt åsido så ligger det mycket i vad du jamar. Tvåbeningarna borde utnyttja sin synförmåga mycket mer, det finns mycket att lära av att iaktta andra.
  Ha en fin helg, min vän!
  Tassklappar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns mycket att lära, och kanske ser man att någon behöver hjälp. Fast då måste man ibland titta länge, verkligen iaktta. Om människorna blev bättre på att se, och sedan agera därefter, skulle många slippa fara illa och vara ledsna. Vi gör ju så gott vi kan med VÅRA människor, men det räcker ju bara en liten bit.

   Radera
 5. lillie är värdelös på att se. Hon bara tittar. Hur mycket vi än försöker lära henne att IAKTTA!! "Förstår inte vad ni tittar så på", säger hon bara... *suckar*

  ha det gott i helgen!
  nosgos å helggottisar
  Maurice & Kajsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ni får försöka med någon slags stödundervisning! Och så får ni föregå med gott exempel när det kommer gäster. Känna in hur de mår och så. Ni kanske måste vara litet övertydliga i början, men förhoppningsvis tar hon efter så småningom. Jag tror det kommer bli bra, lillie verkar ju vara en väldigt bra och mångsidig matte.

   Radera
 6. Egentligen spelar det inte så stor roll hur mycket tvåbeningar tittar - de har i alla fall inte de rätta verktygen för att dra några slutsatser av vad de ser. De uppfattar inte vibbar. Jag vet t ex en tvåbening som andra tvåbeningar tyckte var trevlig fast han inte alls tyckte om katter!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är viktig synpunkt, förstås, och det är därför man inte får ha så stora krav på dem. Men jag tror ändå att de till viss del kan uppfatta FLER vibbar än de oftast gör. Och, framför allt, att de agerar utifrån vad de sett.
   Men det där sista du skrev....*ryser*

   Radera
 7. Så klok du är som vanligt. Klart att våra tvåbeningar måste lära sig av oss att VERKLIGEN att IAKTTA andra. Det är ju inget farligt.
  Tror dom måste gå ngn katt-kurs, *Fniss*

  Ha en jamars trevlig helg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det märkligt att de ibland tycker det är jobbigt eller till och med pinsamt? När det är hur naturligt som helst att se tills man bildat sig en riktig uppfattning? Ja, de har mycket att lära av oss!

   Radera
 8. Vilken bra bok du har tassat ner. Och vilken bra kattfattare du är.
  Visst är det konstigt att människor flackar med blicken så mycket, men mig kan matte spänna blicken i ibland. Har ingen aning om vad hon vill förmedla. *blink*

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för det! :D
   Spänner hon blicken i dig? Hon kan väl inte se sig mätt på dig!? Det är nog säkert därför...

   Radera
 9. Min husse är en sån där som bara tittar lite om det nu inte skulle vara en Cheva -59 får då vet han minsann hur man iakttar :)
  Matte är nog både en tittare och iakttagare beroende på vad det gäller hon oxå :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min husse hade en Cheva -55 för evigheter sen, långt innan jag fanns. Den är nog i bilhimlen nu. Jag förstår mig inte så mycket på bilar, men mina människor tycker såna bilar är läckra.

   Radera