Välkommen att tassa in...

God vän är alltid välkommen!torsdag 2 juni 2011

Jag tror inte jag gillar vetenskap

Med anledning av gårdagens blogg om övergivna katter undrar jag om det var någon som såg programmet "Kattens vetenskap" på Kunskapskanalen för en tid sedan? Matte och jag satt och tittade, och blev väldigt frustrerade. Det är just sådana program som ger gödning åt människors idéer om att katter "alltid klarar sig". De visade till och med en stackars katt i polartrakterna som åt på något byte tillsammans med andra djur och fåglar. Vinden ven, och man såg hur isande kallt det var. Och, sade speakerrösten nästan beundrande, till och med det här klarar katter! Inte ett ord om hur katten levde, hur den mådde.

Och det var inte enda gången. Detta var något man återkom till flera gånger i programmet, just det här med att katten alltid klarar sig. Allt baserat enbart på överlevnadsbasis. Riktigt sorgligt. Hoppas att inte många tittade. Jag tror inte jag gillar vetenskap av det slaget.

Annars handlade programmet mest om att några vetenskapspersoner undersökte var de första katterna kom ifrån. Förmodligen Egypten, och de katterna var litet större. Och så pratade de om hur människor fixar ihop katter, så att de ska bli som människorna vill ha dem. Då tänkte jag, att det är rätt bra att vara en helt naturligt skapad katt. Och att det är mycket bra att slippa slåss för min överlevnad i skogar, berg eller polarisar.

14 kommentarer:

 1. Ibland blir man stum av vissa människors dumhet. Husse säger att vetenskapsmän inte är annat än överbetalda klåpare och jag måste nog hålla med, för annars skulle man inte göra ett program om en katt på det här viset. *surar*

  SvaraRadera
 2. Vi har bara ett ord för sånt där (bortsett från att jama att det nog var tur att inte lillie såg det där programmet, för hon hade nog fått krupp och blodstörtning av ilska och vem skulle öppna tonfiskburken då???):

  IDIOTI!!!!!
  *morrar
  M&K

  SvaraRadera
 3. SIPPO: I det här fallet håller jag med er husse. Inte ett ord sade de om kattens känslor. De är förstås inte vetenskapliga. *surar också*

  SvaraRadera
 4. MAURICE och KAJSA: Krupp och blodstörtning är inte att leka med, så vilken tur att lillie hade annat för sig.
  Ja, det var ett idiotiskt program. Hoppas ingen annan än matte såg det. Särskilt ingen dumming som TRODDE på det de sade.

  SvaraRadera
 5. Vår matte såg den inte heller som tur var. Hon har haft en stroke och därför sitter i rullstol sen dess och behöver absolut inte fler på grund av idiotisk "vetenskap" *stampar med tassarna*

  =^.^=

  Mjauis/Smulan och Amanda

  SvaraRadera
 6. Nu ska jag sticka ut nosen lite grann. Det värsta med program av den här typen är att vissa tvåbeningar inte vet att det är skillnad på en vildkatt och en förvildad tamkatt. En riktig vildkatt kan kanske klara sig under ganska svåra förhållanden, den har aldrig haft kunskap om nåt annat sätt att leva. Jag jamar att det vore djurplågeri att försöka göra om en sån katt till en huskatt. En katt som däremot haft ett hem men blivit utslängd för att klara sig själv har mycket sämre förutsättningar att klara ett tufft liv. För det första är jag övertygad om att en tamkatt kan känna både sorg, förtvivlan, rädsla och besvikelse likaväl som den kan känna glädje, tillit och trivsel. Människor som inte är beredda att ta ansvar för sin katt döljer ofta sitt dåliga samvete bakom just detta idiotiska talesätt att "en katt klarar sig alltid". Vi som jobbar på katthem vet att så inte är fallet. Hoppas jag uttryckte mig på ett sätt så att alla förstår vad jag menar. Ni som följer kattbloggarna vet att jag är beredd att göra allt jag kan för att rädda en katt till ett värdigt liv, men som sagt, en vildkatt är inte riktigt samma sak som en förvildad tamkatt. (Ursäkta det långa inlägget).

  SvaraRadera
 7. Matte säger att det är en jamarns tur att hon inte heller sett det där programmet. Hon hade blivit riktigt ilsk då säger hon !!!
  Sen är det ju som Kattson säger skillnad på en Vildkatt o en förvildad tamkatt.
  Matte läste nånstans att det nu var konstaterat att hundar blir allt dummare o dummare på grund av 2-beningars avel o absolut INTE klarar sig på egen tass.
  Kunde dom ju frågat mig och inte behövt tillsätta någon utredning för ;-)
  Jag vet ju bara hur korkad grannens Skällis är !!!

  SvaraRadera
 8. HJULIA, SMULAN, AMANDA: Bra, bra! Förstår egentligen inte för vilka programmet spelats in?

  SvaraRadera
 9. KATTSON: I det här programmet talades det mest om "katten". I en liten avdelning framgick att det var vildkatter, men för övrigt sades bara rent allmänt att det var katter det handlade om. Och massor av katterna som visades var definitivt huskatter. För oinvigde Svensson kan det här programmet definitivt bara bekräfta det han redan visste, att katter alltid klarar sig. Och titeln på programmet "Kattens vetenskap" visar ju att det till och med är vetenskapligt belagt! Så det är inte konstigt att myten lever vidare.

  SvaraRadera
 10. KJELLE BUS: Det är förstås samma för hundarna, att människor skapar nya sorter som passar dem. Så märkligt. Nu kan jag inte utjama mig om hundar, men nog är vi katter alldeles perfekta precis som vi är?

  SvaraRadera
 11. Tamkatten klarar sig För Tusan INTE själv. Vilken vetenskapstvåbening är det som säger så?????
  *FUNDERAR* ARRRRRGT!
  Nu blir vi och matte riktigt arga här, så vi höll nästan på att skriva ngt dumt som inte passar sig i text här på nätet.
  Det är så dumt sagt av vetenskapspersoner.

  Vi såg inte heller det prograqmmet och hade vi gjort det, så vet vi inte vad vi hade gjort....
  Fyjamars!!!


  Tasstass

  SvaraRadera
 12. MIMMI, CHICKO, TARZAN, SESSAN: Nä, det var väldigt märkligt att ett program om katter skulle ha ett sånt upplägg. I samband med att programmet visades borde man tillagt att tamkatter absolut inte får överges, att de får ett bedrövligt liv, om de alls överlever. Det var en stor miss att det inte gjordes.

  SvaraRadera
 13. Vi såg delar av programmet och tyckte också att de gav en snedvriden bild av oss katter. Det verkar som om de där vetenskaparna går vilse i sina teorier, de blir just för teoretiska och tappar kontakten med verkligheten.
  Och sen tycker vi kanske inte att det är sådär väldigt angeläget att få veta var ursprungskatten kom från. Kan de inte forska på varför vissa människor överger sina katter i stället? Och hur man får dem att sluta göra det?
  Kramar och tassklappar

  SvaraRadera
 14. FRASSE: Tänk så mycket en sådan forskning skulle ge! Särskilt det där sista, hur man ska få dem sluta göra det. Undrar just vem som kan bidra med pengar till den forskningen?

  SvaraRadera