Välkommen att tassa in...

God vän är alltid välkommen!onsdag 29 juni 2011

13 Viktiga Saker

Varje månad lyssnar vi på när de pratar om katter på radion. Människor som bor hos katter ringer eller skriver och frågar om allt möjligt de inte förstår varför katten gör. Den här veckan handlade programmet om 13 saker som varje katt ska kunna göra varje dag. Jag har gått igenom listan, och tycker nog att jag kan sätta en OK-stämpel på den. Eller vad säger du?


13 punkter för att få en glad katt
 1.  Jaga! En katt som inte får jaga kan bli väldigt missnöjd.
 2. Äta mat - ofta! Gärna småäta, 15-18 ggr/dag. Bra för att hålla blodsockernivån jämn. Stora svängningar kan göra katten aggressiv. 
 3. Dricka gott vatten!
 4. Sova! En fullvuxen katt behöver sova 13 timmar, en unge 20 timmar/dag.
 5. Hålla koll/spana!
 6. Tvätta sig! Om en katt inte tvättar sig mår den inte bra. En tjock katt kan få svårt att nå bakpartiet. Bör banta. (Hemska ord! Min anm.) En katt kan bli deprimerad om den inte kan tvätta sig.
 7. Gräva i toalådan!
 8. Leka! En katt som leker mår bra.
 9. Upptäcka nya saker!
 10. Gömma sig! Reträttplatser måste finnas.
 11. Måste få klösa! Inte bara för att vässa klorna, utan också för att doftmarkera.
 12. Skapa revir! Alla katter behöver ett tryggt revir. Att andra katter kommer in på reviret är det värsta som kan hända en katt. (Så sant! Min anm.)
 13. Få kärlek och social omvårdnad! Kanske det viktigaste av allt.

Ja, vad tycker ni? Jag blev glatt överraskad av matpunkten, även om jag tycker att "småäta" helt enkelt kunde strykas. "Äta mat ofta" är väl helt tillräckligt? 

Hörde också att det inte bara är vi katter som avskyr inkräktare på våra revir. Människor blir minsann också rädda och osäkra när det kommit in någon inkräktare i deras revir, hemmet. Tydligen finns det såna tvåbenta också, som bryter sig in hos andra människor. Exakt samma beteende som vissa katter har gentemot kattkollegor! Även om våra väggar är mera osynliga för ögat.


Jam, vad tycker du om listan?

22 kommentarer:

 1. Tycker den listan var kalas!
  Nu kan husse inte säga något när vi äter var och varannan timme. tihi
  Nosbuff

  SvaraRadera
 2. Jag tycker listan är bra, men skulle vilja att punkt 13 blir punkt 1. Du har ju också antytt att det är det viktigaste. Annars är jag beredd att tassa under på hela listan. Bra att du lyssnar på såna program. Här på katthemmet är det svårt att få in just den kanalen.

  SvaraRadera
 3. Punkt 2 är jätteviktigt!!!

  Vi har det bra som har fri tillgång på mat! Vi gillar torrisar bäst och har alltid en välfylld torris-automat. Vi äter precis när och hur mycket vi vill. Vi kan förstå att ni stackare som har svårt med vikten inte har det lika bra som oss, tyvärr.

  Liksom punkt 3!

  Gott vatten, lagom kallt är jätteviktigt, speciellt nu när det är varmt. Vi älskar vår fontän. Matte lägger ett par isbitar i den nu i hettan flera gånger om dagen... dom är kuliga att försöka fiska upp och peta ut på golvet. Gissa om de är skojsiga att spela tassboll med ;-)

  Annars är väl listan bra. Vi slipper inkräktare, för vi har rastgård, men vi säger ifrån också om nån vågar sig för nära.
  Vi höll på att skrämma slag på grannens skällisbebis när han var ny i våras, men nu får han nosa lite från utsidan utan att vi fräser åt honom.
  Amanda kan till och med PUSSAS med honom genom gallret!!!

  =^.^=

  Nosbuffar

  SvaraRadera
 4. En mycket bra och heltäckande lista, även om jag givetvis jamar med dig om invändningen mot småätandet. Här måste valfrihet få råda vad gäller portionsstorlekarna.
  Kattson synpunkt om den inbördes ordningen bör också beaktas, tycker jag.
  Men annars tror jag att detta är en lista som vilken katt som helst kan tassa under på!
  Tassklappar

  SvaraRadera
 5. En jamarbra lista, men jag håller med om att det där med banta lät otäckt. Likt dig håller jag även med om det där med att äta ofta. Husse är för snål!

  SvaraRadera
 6. Riktigt bra lista! Önskar att alla hade det så! Nosbuff

  SvaraRadera
 7. MAX och MÅNS: Den punkten gillade jag också skarpt. Äntligen fick jag stöd för det jag alltid till jamat till matte utan att få gehör!

  SvaraRadera
 8. KATTSON: Det var nog ingen inbördes ordning i deras lista, men det skulle kanske vara bäst ändå att ha punkten 13 allra först. Man kan ju också jama så här, att man sparade det bästa till sist!

  SvaraRadera
 9. HJULIA, SMULAN, AMANDA: Ska genast tipsa matte om isbitarna, vilken fin idé! Men att pussa på en skällis...visserligen bebis, men ändå! Det skulle jag nog ALDRIG kunna göra. Vilken modig tjej, Amanda!

  SvaraRadera
 10. FRASSE: Låter som du också är nöjd med listan, frånsett mindre petitesser. Jag är mest tillfreds med att få på pränt att det är bra att äta många gånger om dagen.

  SvaraRadera
 11. SIPPO: Banta...ett av de fulaste orden som finns! Lyckligtvis är det aldrig aktuellt för mig på somrarna när det är högsäsong på jobbet.

  SvaraRadera
 12. DUI och DECO: I en önskevärld skulle det vara precis så!

  SvaraRadera
 13. Jättebra lista - om alla varelser levde efter dessa regler skulle alla må jättebra. Och en katt kan inte bli överviktig. Den kan bara bli jätteviktig!!!

  nosgos å gottisar, nosbuff å råttisar
  Maurice & Kajsa

  SvaraRadera
 14. MAURICE och KAJSA: HELT RÄTT! Ordet överviktig bör genast bytas ut mot jätteviktig! Vilken oerhört klok synpunkt från er! Smart!!

  SvaraRadera
 15. Har läst och bockat av alla punkterna :)
  Tack matte för att du uppfyller allt på listan !
  Tänk om alla missar i hela vida världen kunde ha det så bra !!!

  SvaraRadera
 16. KJELLE BUS: Med andra jam har du det precis så bra som en katt ska ha det! Ja, tänk om....

  SvaraRadera
 17. TOPPEN LISTA jamar vi.
  Matte kan inte hålla koll riktigt när vi äter eftersom hon ibland går ut och går till ngn butik för att handla, *FNISS* då passar vi på att småäta, mjau
  Jamar som Kjellebus:
  *Tänk om alla missar i hela vida världen kunde ha det så bra!!!*
  Så bra vi alla katter skulle ha de då.

  Tass tass

  SvaraRadera
 18. En finemang lista som Kolfart tassar under på.
  Tass, tass!

  SvaraRadera
 19. Toppenlista tycker jag. Dock måste jag berätta om min gamla missa (hon blev 19 år). Hon vägrade dricka färskt vatten. Det skulle helst ha stått 3-4 dagar innan hon drack, bäst var det om det var vatten i en använd kastrull. Dom andra katterna ville dock ha färskt vatten.

  SvaraRadera
 20. MIMMI, CHICKO, TARZAN, SESSAN: Inte någon kan väl hålla koll hela tiden på när vi äter? Men nu vet vi ju att det bara är bra att äta litet hela tiden, och det är jag jättenöjd med!

  SvaraRadera
 21. KOLFART: Att Kolfart tassar under på den värdesätter jag verkligen!

  SvaraRadera
 22. ELISABET: Undantaget som bekräftar regeln finns det visst något som heter. Det visar bara hur olika vi är, och vilka personligheter det finns bland oss! 19 år...hon fick ett långt liv!

  SvaraRadera