Välkommen att tassa in...

God vän är alltid välkommen!onsdag 1 juni 2011

Det bästa jag läst på länge!

Idag ska jag göra något så ovanligt som att visa er en krönika jag och matte läste idag i Helsingborgs Dagblad/NST. Vi tyckte att det var något av det bästa vi läst på länge, och vill att även de som inte läser vår tidning ska få ta del av av vad Patrik Lundberg skrev. Matte har fått okej av Patrik att visa er krönikan. Var så goda:

 

Du får passa dig som satan

I dag träder sommaren in. Juni, juli, augusti ligger framför våra tassar. Sol, bad och grill och allt det där.

Förra året hade jag en käresta. Vi mötte sommaren tillsammans. Jag var så kär att mitt hjärta nästan slog sig 
ut genom bröstkorgen.

Det var den bästa sommaren sen 1994, när Arne Hegerfors firade midsommar i Pontiac Silverdome och svenskarna dansade sig galna till GES.

Kärlekens tunga tinade upp min frusna själ. Men sommaren snurrade fort och kärleken sinade. Passionen och drömmarna dog. I slutet av augusti stog jag ensam kvar. Mitt liv hade åter igen förvandlats till ett sorgligt dansbandsmedley.

Tragiskt, tänker du.

Tänk då om hon dessutom hade dumpat mig på landet, mitt ute i ingenstans, utan möjlighet att kommunicera med någon. Utan mänsklig kontakt, utan mat, utan vatten – någonsin igen.

Föreställ dig en framtid där allt annat än en ond, bråd död är en utopi.

Det är verkligheten för tusentals katter.

Varje år skaffar folk sommarkatter. I tre månader är de familjens ögonsten. Varje sommar får de går tass i hand genom livets promenad. Varje år får de så mycket uppmärksamhet och kärlek att deras hjärtan nästan går sönder.

Men i slutet av augusti lämnas de ensamma vid torpen och stugorna. Hösten och vintern har ihjäl dem som värmen smälter snöflingor i april.

Tro inte att katter saknar känslor. Precis som människor behöver de närhet, men framför allt mat. Att svälta till döds måste vara det vidrigaste av öden.
Jämfört med sommarkatterna framstår min förlorade kärlek som en mårdhundsatom i en höstack.

Jag blir nästan aldrig förbannad. Men i slutet av varje sommar, när jag läser om de övergivna katterna blir jag så arg att jag hade kunnat göra vad som helst.

Skaffar du sommarkatt; se till att ta hand om den även till hösten.

Gör du inte det så får du passa dig som satan. Jag ska personligen leta upp alla djurplågare och ställa dem öga mot öga med katterna de har övergivit.

Jag kommer aldrig att acceptera detta bestialiska beteende. Jag kommer aldrig att ge upp min kamp för alla varelsers rätt till ett värdigt liv.

Katterna har ingen egen röst i samhället. Därför är det extra viktigt att alla människor tar sitt ansvar.

Patrik Lundberg
patrik.lundberg@hd.se

22 kommentarer:

 1. Oj vilken bra artikel! *klappar tassarna och stampar i golvet* Helt klart det bästa vi läst på väldigt väldigt länge. Undra om vi också kan få lägga in den på vår blogg, ska nog tassa iväg ett mail och fråga.

  SvaraRadera
 2. Den här artikeln borde gå som en löpeld genom alla tidningar i hela Sverige, ja i hela världen förresten. Vi som jobbar på katthem vet att det tyvärr inte bara är i slutet på sommaren som katter överges. Varje dag ringer ansvarslösa människor till katthemmet och säger att de ska på semester och "måste bli av med katten IDAG!". Tur att det finns de som reagerar på detta. Fast det borde vara många, många fler.

  SvaraRadera
 3. SIPPO: Visst var den alldeles lysande?! Hoppas och tror att många läser vad han skriver. Tidningen har en krönikör varje dag i veckan, med bra placering på sista sidan. Förhoppningsvis har de här krönikan fått några att tänka till.

  SvaraRadera
 4. KATTSON: Ska på semester? Har de inte hört talas om kattpensionat, om de inte kan få någon att passa katten? Jag gillar visserligen inte att åka till pensionatet, men är alternativet att aldrig mer få komma hem.....hjälp!

  SvaraRadera
 5. Den här krönikan borde stå i ALLA tidningar!

  =^.^=

  Nosgos!

  SvaraRadera
 6. Så bra skrivet. Håller med om att den bord finnas i ALLA tidningar. Nosbuff

  SvaraRadera
 7. Hittade hit via Hjulia, hon ville att alla ska läsa och det förstår jag!
  Hur människor kan göra så och lämna ett liv de älskat och tagit hand om går över mitt och mattes förstånd.
  Många applåder och tasstramp för den artiklen!

  Vov!

  SvaraRadera
 8. HJULIA, SMULAN, AMANDA: Håller helt med! Så BRA!

  SvaraRadera
 9. AAMOR: Det är lika obegripligt som oförlåtligt. Därför blir man extra glad när någon skriver så här i en tidning som läses av rätt många.
  Kul att du tittade in här!

  SvaraRadera
 10. Strålande krönika! Vi har ju Kattson, som på sitt finstämda sätt är en otrolig och högst konkret symbol för samma sak, men visst får man precis som Sippo lust att lägga ut detta brandtal på bloggen, den borde vara på alla bloggar!
  Kramar och tassklappar

  SvaraRadera
 11. GUNILLA OCH FRASSE: Det som är extra bra med den här krönikan är ju att den -förhoppningsvis- läses även av presumtiva kattövergivare. Om så bara en enda katt slipper vi övergiven för att någon tänkt om, är det stort.

  SvaraRadera
 12. Det var så bra skrivet!!! Och vi håller sporrarna för att alla människor VERKLIGEN LÄSER och KOMMER IHÅG DET!!! för vi vill egentligen tro att folk inte begriper bättre - inte att de är så grymma, även om lillie påstår att hon har hört varningar om att ta sommarkatter de senaste 45 åren, så det är inte direkt några nyheter (om nu till äventyrs någon inbillar sig att det kunde vara OK att kasta ut en kompis när semestern är slut... en liten unge dessutom...)

  SvaraRadera
 13. MEN så jamarsbra skrivet. Matte har berättat, att för ngt år sedan när dom åkte förbi ngt sommarstugeområde, så hade dom där satt upp ngn anslagstavla, att alla som har katt med sig dit, MÅSTE ta med katten hem igen till hösten, det tyckte matte var så bra skrivet att hon glömde att ta bild på den *braiga texten*
  så skulle det stå överallt tycker matte, så folk Fattar att man INTE glömmer att ta med sin misse hem igen till hemmet i stan.

  Vi undrar om folk gör så med *människobarn* som dom kanske blir trötta på???
  Tror inte det.

  Tassekram på er

  Mimmi, Chicko, Tarzan, Sessan

  Vi vill gärna sätta den på vår blogg, OM det är ok, Gustav??

  SvaraRadera
 14. Den här krönikan var lysande! Ingen som läser kan väl vara så trögtänkt att budskapet inte går fram?
  Man överger inte sin familjemedlem!
  Heja Patrik! Kurr och burr.

  SvaraRadera
 15. Instämmer med föregående jamare att det var en lysande krönika den där Patrik skrivit !!!
  Måtte alla DUMMA 2-benta som överger katter läsa detta !!!

  SvaraRadera
 16. MAURICE och KAJSA: Jag tror att de flesta dövar sitt samvete med att "en katt klarar sig alltid". Förmodligen säger de till sina barn att katten kommer fånga möss och bara må bra. Tydligen har upplysningen de senaste 45 åren inte gått in. Det behövs ett antal Patrikar, då kanske det händer något.

  SvaraRadera
 17. MIMMI, CHICKO, TARZAN, SESSAN: Vilket bra initiativ de tagit i det sommarstugeområdet! Det skulle stå på anslagstavlor litet varstans.
  Eftersom jag inte skrivit krönikan, måste du fråga Patrik själv via hans e-post. Alternativt kan du ju länka till den här sidan med upplysning av vad det gäller.

  SvaraRadera
 18. FINDUS, ISAK, och RASMUS: Jag blev oerhört GLAD över att läsa något så välskrivet, något som gick direkt in i hjärtat. "Heja Patrik" instämmer jag i!

  SvaraRadera
 19. KJELLE BUS: Drömmen vore ju alla, men man får väl vara glad om några gör det i alla fall. Synd att HD/NST inte är en rikstidning...

  SvaraRadera
 20. Jo precis Gustav, den däringa artikeln skulle stå lite varstans, så tvåbeningar får upp ögonen att man INTE gör så med familjemedlemmar.

  Gustav, vi har länkat den där artikeln på våran blogg, hit till dig, så får andra läsa vidare.

  Tassekram på dig för en fin artikel som den där patrik skrev.
  sådana skulle det *växa* på vartenda träd *FNISS*

  Ps
  Det finns ngn liknande text ute på nätet, men vi kan inte hitta den just nu.
  Vi ska be matte att hon letar efter den.

  Tass tass

  SvaraRadera
 21. MIMMI, CHICKO, TARZAN, SESSAN: Journalister är ju de som har den verkliga makten idag, men när de är som Patrik är det ju bara, bara bra!

  SvaraRadera