Välkommen att tassa in...

God vän är alltid välkommen!tisdag 29 april 2014

VULK-terapi


Jag håller på att VULK-träna min matte. Om ni inte vet vad denna terapi innebär, kan jag berätta att den står för "Vara
Tror det får vara nog för idag...
Ute Längre på Kvällarna". Det är viktigt att införa denna regel stegvis, har jag märkt. Tar man det för häftigt blir det ett jamarns liv, med letande och ropande. Det är därför klokt att förlänga utevistelsen enligt VULK-metoden. 


Principen är enkel. Kväll 1 stannar man ute en halvtimme längre än vanligt. Kväll 2 kommer man hem ungefär samma tid som första kvällen, medan man kväll 3 lägger på en halvtimme igen. Sedan upprepar man detta tills målet är uppnått.

Jag har nu nått en bra bit på vägen. I princip så långt som det är aktuellt just nu, för ännu är det inte riktigt läge för patrullering hela natten. Att genomföra grundterapin under en längre tid vet jag underlättar vidare steg, så just nu finslipar jag VULK-träningen. I slutet av juni påbörjar jag  fördjupningsdelen, skulle jag tro.  Går den lika bra som den här första delen, är jag fullt nöjd.17 kommentarer:

 1. Tur att du förtydligade det, för jag hade inte förstått vad VULK betydde.
  Jag får ju aldrig vara ute själv, jag har ju till o med sele o band när jag tassar ut.
  Men jag förstår att du får ta det i etapper så att din matte får vänja sig.
  Hoppas bara att det inte blir så kyligt att du får ta om grundterapin igen (hon kan ju ha glömt det tills det är dags för fördjupningen).
  Men vad gör det, bara detta att ha en matte o husse som ropar o letar efter en är ju lycka.

  Ozzy

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, terapin är nog inte så känd annat än bland oss utekatter, och det är väl inte alla av oss heller som tillämpar den. Beror ju på hur känsliga (överbeskyddande) deras människor är. Min matte är en riktig tjoare om jag dröjer mig kvar på något viktigt uppdrag, och husse med för den delen om han är hemma. Är det lycka, menar du? Så har jag inte sett på det?

   Radera
 2. En sån metod kan bara en katt räkna ut! Se till att ta kattent på den, för den kommer bli kattraktiv må du tro.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den har varit oväntat effektiv hittills, mest gnissel var det i början. Nu är det skönt att få jobba i lugn och ro, matte verkar lita på att jag ändå kommer till slut!

   Radera
 3. Va ' omtänksam de ÄR som VULK- tränar! men man kan ju tycka att din matte vid det här laget borde veta att hon INTE behöver oroa sig om inte gulleGustav kommer så fort hon ropar! Du kan ju inte bara släppa det du har för tassarna bara för att hon står å lockar på dig!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan tycka det, men du vet mattar...en del är onödigt sjåpiga. Och precis så är det, jag kan ju vara i utkanten av Området på viktig spaning! Ingen vill väl avbryta sitt arbete sådär mitt i??

   Radera
 4. Åh, jag håller på med en liknande procedur när det gäller uteplatsen. *noterar ivrigt*

  SvaraRadera
  Svar
  1. Till den hoppas jag du får full tillgång närhelst du befaller! Du har ju så att jama inte så lätt att gömma dig undan där...

   Radera
 5. Så smart! Klart att det funkar! Nosbuffar

  SvaraRadera
 6. Verkligen genomtänkt taktik, det där. Klart att matte kommer att falla till föga. Det var verkligen listigt med VULK! Att det ska vara ett sådant ståhej om kvällarna? Kurr och burr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker det är skönt att hon lugnat ner sig, en katt måste få ha sin frihet! Jag har ju trots allt ett ganska stort ansvarsområde där ute, och mörkeraktiviteten är betydande. Nu är det bara att köra på i ulltassarna.

   Radera
 7. En genial strategi, måste vi jama. Du tassar metodiskt mot ditt mål och slipper bli distraherad av ifrågasättanden, diskussioner och ängsliga rop i natten. Dina människor kan vara stolta över att ha en så hänsynsfull och intelligent familjemedlem!
  Vi önskar dig och familjen en jättefin Valborgshelg!
  Tassklappar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det? Egentligen är jag rätt förvånad själv över att jag kom på det här? Nu gäller det bara att ha fasta tassar och vara konsekvent! Och hoppas ni också får en härlig helg!

   Radera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 9. Låter som en alldeles purrfekt taktik det där , när man har att göra med känsliga människor :)
  Tror du den metoden funkar när det gäller gottis också ?!

  Tassklappar o Nosbuffar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm, mycket intressant fråga!!! DEN måste jag ta mig en funderare på!!!

   Radera