Välkommen att tassa in...

God vän är alltid välkommen!torsdag 3 mars 2011

Påminnelse till alla mattar och hussar om KUL

På förekommen anledning ser jag nu som min uppgift att påminna om KUL, kattuppgiftslagen. Jag citerar ur KUL:

"KUL har till syfte att skydda katter mot att deras kattliga integritet kränks när kattuppgifter behandlas."


Och så här ska lagen tolkas:
I kattuppgiftslagen finns regler för hur kattuppgifter får behandlas. Lagen bygger i hög grad på samtycke och information till de berörda katterna. Det finns också regler om säkerhet och rättelse av felaktiga uppgifter. Kattförbund, bloggkatter och andra kan utse ett kattuppgiftsombud som självständigt kontrollerar att kattuppgifter behandlas korrekt.


Och här kommer en riktig godbit ur KUL:

Fråga: Räknas foto som kattuppgift?
Svar: Ja, all slags information som direkt eller indirekt kan knytas till en katt som är i livet räknas enligt kattuppgiftslagen som kattuppgifter. Det innebär att man måste ta hänsyn till bestämmelserna i kattuppgiftslagen. Det kan till exempel krävas samtycke från den katt uppgifterna avser.


Vad säger ni nu då, mattar och hussar? Jag har alltså bara citerat lagen rakt av. Så nu vet ni vad som gäller. Ett tips är, att ni i fortsättningen riktar era blixtmojänger mot blommor och liknande, som inte omfattas av KUL. 

Så var det jamat.


13 kommentarer:

 1. En sådan oändlig tur vi har, som har dig som håller reda på våra rättigheter! Nästa gång blixtmojängen kommer fram, ska vi hålla upp skyltar där det står KUL på, alla tre. Kurr och burr.

  SvaraRadera
 2. FINDUS, ISAK och RASMUS: Visst var det bra att jag undersökte det här? Jag hade på känn att det fanns en sån här lag, och vilken tur att jag hade rätt!

  SvaraRadera
 3. Ska genast visa denna text för matte !!!
  Håller med Findus , Isak o Rasmus om att det är tur att vi har dig som håller reda på våra kattigheter :)

  SvaraRadera
 4. KJELLE BUS: Jag känner mig riktigt nöjd med själv, nu när jag har svart på vitt vilka rättigheter vi har. Att jag inte tänkt på detta förut!?

  SvaraRadera
 5. Katten Sippo hälsar via mig:
  *klappar tassarna och stampar i golvet* Det var det bästa jag läst på länge! Du är en riktig advokatt ju som kommit på allt det där. När kan vi räkna med att börja kräva skadestånd av våra människor?

  SvaraRadera
 6. Det här var goda nyheter! Skall genast skriva ut och sätta upp på kylskåpsdörren så matte ser den!

  Tack för att du hittat denna ovärderliga lagtext Gustav.

  Nosgos

  SvaraRadera
 7. SIPPO: Jag tycker att vi kan ta det litet lugnt så här i början, och ge våra människor en chans till bättring. Men nån extra bit Dentabits eller annat man gillar tycker jag nog krävas.
  Nu är det ju inte jag som kommit på det, jag har bara letat upp lagtexten. Men huvudsaken är att vi blir medvetna om våra rättigheter!

  SvaraRadera
 8. NEA: Tack, tack, det var roligt att du uppskattade den!!

  SvaraRadera
 9. Om man hade frågat en lagkunnig tvåbening om hjälp att ta fram denna intressanta lagtext hade det säkert kostat kattiljoner kronor. Tack snälla Gustav att du bjöd oss på detta!

  SvaraRadera
 10. KATTSON: Om det kan vara till hjälp är jag glad!

  SvaraRadera
 11. Jag är så tacksam över att du hjälper oss att skydda vår kattegritet. Det är en ren skandal att våra människor inte har satt sig in i lagstiftningen innan de började med sitt bloggande och blixtrande.
  Jamar absolut med Sippo om att vi är berättigade till ett skäligt skadestånd.
  Tassklappar

  SvaraRadera
 12. GUNILLA och FRASSE: Det är märkligt att detta inte uppmärksammats tidigare. För människor pratas det ideligen om PUL, men om KUL har det varit sorgligt tyst. Nu är åtminstone VI upplysta!

  SvaraRadera
 13. Pricksis!!!! Undrar just om vi kan få ut budskapet genom teve och annan massmedia? Vi behöver en taleskatt. Kanske Tindra vill åta sig jobbet?

  Tassen, buff å sånt. Å dentisar!

  Maurice & Kajsa

  SvaraRadera