Välkommen att tassa in...

God vän är alltid välkommen!onsdag 18 augusti 2010

Jameri

Har dansat tacksamdans en lång stund sedan jag läst att Snuffe fått komma hem igen. Den här gången hoppas jag han får stanna hemma, och att hans kissblåsa och musklerna lagar sig själv.

Hemma hos mig har Puff drabbats jamsjukan. Den yttrar sig så att hon jamar olyckligt så fort matte är utanför hennes synfält. Vi andra, varav åtminstone en fullständigt normal katt, undrar förstås vad det är frågan om? Ibland tassar jag till henne för att höra vad hon vill, men hon jamar inga besked till mig. 

Själv jamar jag bara när jag har viktiga saker att förhandla eller underrätta om. Som att maten är slut, eller att dörren är stängd och jag är på fel sida. När matte eller husse lagar mat, kan jag jama om att det luktar gott, och jag gärna står till förfogande för provsmakning. Jag hälsningsjamar artigt när jag blir insläppt, eller träffar på trevliga människor ute. Bestämda protestjam blir det när jag mot min absoluta vilja stängs in i kattburen, och måste åka i den hemska bilen.

Men aldrig att jag bara tassar omkring och jamar sådär i största allmänhet, till hörandes helt utan vettigt innehåll. Fast jag har förstås aldrig förstått mig på den där madamen.

7 kommentarer:

 1. Det är viktigt att jama vid rätt tillfällen som du så klokt jamar. Håller man på hela tiden blir de lätt lite sura vår kära mattar och hussar. Nosbuff

  SvaraRadera
 2. Vi tackar för tacksamdansen, eller "takkar" som Snuffe jamar. Vi hoppas verkligen att han får stanna hemma nu. *håller tassarna* Den där jamsjukan säger husse att jag också drabbas av ibland, eller "rätt ofta" hävdar han. Men precis som du, så jamar jag bara om viktiga saker. Att min husse sen är trögare än tåget som inte fattar, det är väl inte mitt fel heller? Vi borde kanske ge ut en handbok i jamiska.

  SvaraRadera
 3. Det är klart att man blir fundersam och kommer tassande när någon mjauar oavbrutet. Håller med om, att jamen brukar låta på olika sätt beroende på vad man vill, få mat eller få dörren öppnad till exempel. Undrar om Puff har fått jam-hicka? Kurr och burr.

  SvaraRadera
 4. En jamarns massa olika jam det finns egentligen! Det finns ett jam som heter jag-har-tråkigt-och-vill-bli-sysselsatt-jam, kanske är det ett sånt jam Puff jamar!

  SvaraRadera
 5. DUI och DECO: Ja, det har du så rätt i. En lätt antydan till irritation på Puff kan märkas hos husse. Men hon bryr sig förstås inte...

  SIPPO: Det är klart att du och jag bara jamar om det som är angeläget! En handbok i jamiska har jag länge funderat på, tror det finns ett stort behov.

  FINDUS, ISAK och RASMUS: Jamiska är ett väldigt nyanserat språk, rätt tydligt också, tycker jag. Men vad Puff menar har jag inte kunnat tyda än. De är nog inte avsedda för mig, så än så länge bryr jag mig inte.

  XANTIPPA: Det kan nog mycket väl vara så. Puff tror kanske att matte är hennes dygnetruntanställda magkliare!?

  SvaraRadera
 6. Det kan ju hända att Puff känner på sig att hon inte har nåt viktigt att säga och att hon därför inte vill jama om för dig vilka oväsentligheter hon jamar om. Vi är i alla fall väldigt glada över att Snuffe är hemma och hoppas han tillfrisknar alldeles nu.

  SvaraRadera
 7. Nä, hon kanske har kattplex eller vad det heter? Håller tassarna för att Snuffe ska bli helt frisk!

  SvaraRadera