Välkommen att tassa in...

God vän är alltid välkommen!tisdag 14 juni 2011

Språkförbistringar

Jag har ju länge och intensivt undervisat matte i jamspråket. Ett tag tyckte jag att hon gjorde framsteg, ja, hon var faktiskt riktigt duktig. På senare tid verkar det som om kunskaperna börjar falla i glömska. Mest hör hon fel på jamen "mat" och "ut". Och husse ska vi inte ens jama om! Han hör konstant fel, och går mot dörren, när jag påjamat att matskålen behöver påfyllning.  


Då följer jag med nästan fram till dörren. När han öppnar, sitter jag förstås kvar, och väntar tålmodigt på att han ska inse vad det var jag jamade. Ofta försöker jag än en gång förklara, "maaaaat...inte uuuut." Tar det sakta och övertydligt för säkerhets skull. Om han då frågar "Men ska du inte gå ut, Gustav", är det bara att ge upp och tassa tillbaka till matskålen. Där får jag visa med kroppen vad som gäller, när jamiskan tydligen är för komplicerad för honom att förstå.

Nu ska ju till husses försvar påjamas, att han varit borta så mycket hela året. Han har inte alls fått den undervisning som matte, så kraven kan heller inte ställas så högt. Eftersom han kommer vara hemma för det mesta i sommar, ska jag med det snaraste sätta in stödundervisning. Och jag kommer påfordra att även matte närvarar och friskar upp sina kunskaper.
Repetition krävs:

 

16 kommentarer:

 1. Din kurs i jamiska kan inte pluggas för mycket. Vår matte är rätt duktig, men vår husse får också öva mer, precis som din!

  =^.^=

  Nosgos

  SvaraRadera
 2. HJULIA, SMULAN, AMANDA: Här behövs absolut en uppfräschning. Senast idag hörde matte helt galet, trots att det var helt uppenbart att min matskål var totalt tom. Man kan tycka att den synen borde vara en hint om vad jag menade? *suckjam*

  SvaraRadera
 3. Öva öva öva, människor ÄR korkade, så de behöver öva ofta! dina språkkurser är bra - det är så lillie ibland begriper... (Eller tror du att människor luras? Att de verkligen förstår att MAT NU betyder MAT NU, men att de STRUNTAR i det`????? *rysa åt de hiskeligt hiskeliga misstankarna.

  Vi ses i kväll hos Sippo! Om du liftar upp, försök hitta en bil som INTE åker till Öland först.

  SvaraRadera
 4. MAURICE och KAJSA: Nä men uschjam, det kan jag väl ALDRIG tänka mig, att de bara STRUNTAR i att förstå mat-jamet? Nääee, fullt så illa kan det inte vara...väl? NÄÄ. *bestämd*
  OK, såg ju att ni blivit tvungna att åka via Öland, så det hade jag redan i bakhuvudet. Frasse kommer ju längre söderifrån, vi kanske kan samåka på nåt vis? Det ordnar sig! Ska bli kul att ses igen så snart!

  SvaraRadera
 5. De verkar ha väldigt svårt att förstå våra kära tvåbeningar. Trots tydliga instruktioner "suck" De försöker ju ändå men frågan är om man kan vara tydligare än du är? Nosbuff

  SvaraRadera
 6. Det är som jag alltid jamat, människor har uruselt minne. Husse skulle antagligen inte komma ihåg att gå upp på morgonen om inte vi katter tjatade på honom. Men du visar stort tålamod, speciellt mot din okunnige husse. *beundrar*

  SvaraRadera
 7. Konstigt att de bara hör fel åt ett håll? Tänk om de hört fel och bara öst på mat tills det rinner över från matskålen! Förmodligen beror alla missförstånd på tvåbeningarnas sorgligt bristande förmåga att vifta med öronen och pejla in ljuden på rätt sätt. Kurr och burr.

  SvaraRadera
 8. DUI och DECO: Tydligare går nog inte, utan det är rent tjat och tragglande som gäller. Och repetera, repetera, repetera.

  SvaraRadera
 9. SIPPO: Nä, de brukar vara litet trögstartade på morgnarna, det tycker jag också. Är det ljust, är det bara att kliva upp? Tålamod måste man ha som katt! Vi ses snart!

  SvaraRadera
 10. FINDUS, ISAK och RASMUS: Att jag inte tänkt på det!? Naturligtvis är det ett enormt handikapp de har med sina stela öron! Det kan förklara något, men inte allt. Trots allt HÖR de ju. Nä, det är nog bara att fortsätta träningen.

  SvaraRadera
 11. Gustav, så är deth är oxå, matte har svårt att förstå vårt språk, *suckjam*
  Tvåbeningar borde gå ngn kattkurs i jamiska, *fniss*
  öva, öva öva och åter öva.
  Vi ska skicka matte på jamiska kurser framöver.

  Tass tass

  SvaraRadera
 12. MIMMI, CHICKO, TARZAN, SESSAN: Jag har förstått att de flesta har liknande problem med sina människor. Om ni får iväg er matte på kurs måste jag få veta resultatet!

  SvaraRadera
 13. Du ska veta att du faktiskt har en fördel som bara har två tvåbeningar att lära upp. Här på katthemmet har jag ett helt gäng att jobba med. Blogghjälpen är ju i det närmaste totalt obegåvad när det gäller språk, men flera av de andra hyser jag visst hopp för fortfarande.

  SvaraRadera
 14. KATTSON: Sett ur det perspektivet är jag väldigt tacksam! Kan inte ens föreställa mig hur det skulle vara att ha flera att lära, tycker jag har mer än fullt upp med mina två. Vilken arbetsbörda du har!

  SvaraRadera
 15. Tack för repitionskursen i jamiska !
  Ska genast visa den för matte OCH husse :)

  SvaraRadera
 16. Nu vet jag förstås inte om DINA människor behöver en ny genomgång, jag ville väl mest visa vilka minnesluckor min matte och husse har. Men kan den hjälpa dig också blir jag glad, naturligtvis!

  SvaraRadera